Lasagne
Potřebujeme:
750g libové sekané (stačí i 500g)
400g plechovka loupaných rajčat
125g rajský protlak
2 cibule
4 stroužky česneku
trošku slunečnicového oleje
oregáno, bazalka, rozmarýn, sůl, pepř
1/2 krabičky lasagne, ty co mám na fotce "Hruška" stály 40,-kč:))
200g nahrubo nastrouhaného Parmazánu nebo Eidamu
Na bešamel:
litr mléka
200g másla +50g na vytření pekáčku
3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
Postup:
Masová směs:
Najemno nakrájenou cibulku s česnekem zpěníme na oleji ve vyšší velké pánvi nebo
nízkém hrnci, přidáme směs masa, lžička soli, oregána, bazalky a rozmarýnu, špetka
pepře. Když se maso rovnoměrně osmaží, přidáme směs rajčat, protlaku. Nakonec za
stálého míchání chvíli povaříme (5min).
Bešamel:
Máslo rozvaříme, přidáme mouku, krátce prosmažíme a za stálého míchání vmícháme
do rovněž ohřátého mléka, přidáme špetku soli. vše krátce povaříme. Hmota by měla
mít konzistenci řídké krupice:)
Postup:
Do pekáčku vytřeného máslem "nalámeme" po celé ploše lasagne v jedné vrstvě, na to
rozetřeme cca 1/4 masové směsi, na to cca 1/4 bešamelu a rozprostřeme cca 1/4 sýra.
No a takto stejně uděláme 4 vrstvy. Sýr je lepší dát nahoru víc, pak je lepší kůrčička
a kde ho ušetříte? Třeba ve 3-tí vrstvě:))
Opáčko: máslo, lasagne, maso, bešamel, sýr, lasagne, maso, bešamel, sýr, lasagne,
maso, bešamel, sýr málo, lasagne, maso, bešamel, sýr víc:))
Peče se v troubě, každá peče jinak, ale já to peču 45min. při 250st. Ještě lepší sou až
druhý den - uležené.
Foto: (kliknutím se obrázek zvětší)
|