Lasagne

Potřebujeme:

  • 750g libové sekané (stačí i 500g)
  • 400g plechovka loupaných rajčat
  • 125g rajský protlak
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • trošku slunečnicového oleje
  • oregáno, bazalka, rozmarýn, sůl, pepř
  • 1/2 krabičky lasagne, ty co mám na fotce "Hruška" stály 40,-kč:))
  • 200g nahrubo nastrouhaného Parmazánu nebo Eidamu
    Na bešamel:
  • litr mléka
  • 200g másla +50g na vytření pekáčku
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky

    Postup:
    Masová směs:
    Najemno nakrájenou cibulku s česnekem zpěníme na oleji ve vyšší velké pánvi nebo
    nízkém hrnci, přidáme směs masa, lžička soli, oregána, bazalky a rozmarýnu, špetka
    pepře. Když se maso rovnoměrně osmaží, přidáme směs rajčat, protlaku. Nakonec za
    stálého míchání chvíli povaříme (5min).
    Bešamel:
    Máslo rozvaříme, přidáme mouku, krátce prosmažíme a za stálého míchání vmícháme
    do rovněž ohřátého mléka, přidáme špetku soli. vše krátce povaříme. Hmota by měla
    mít konzistenci řídké krupice:)
    Postup:
    Do pekáčku vytřeného máslem "nalámeme" po celé ploše lasagne v jedné vrstvě, na to
    rozetřeme cca 1/4 masové směsi, na to cca 1/4 bešamelu a rozprostřeme cca 1/4 sýra.
    No a takto stejně uděláme 4 vrstvy. Sýr je lepší dát nahoru víc, pak je lepší kůrčička
    a kde ho ušetříte? Třeba ve 3-tí vrstvě:))
    Opáčko: máslo, lasagne, maso, bešamel, sýr, lasagne, maso, bešamel, sýr, lasagne,
    maso, bešamel, sýr málo, lasagne, maso, bešamel, sýr víc:))
    Peče se v troubě, každá peče jinak, ale já to peču 45min. při 250st. Ještě lepší sou až
    druhý den - uležené.


    Foto: (kliknutím se obrázek zvětší)