Bramborové

Potřebujeme:

  • 50 dkg brambor (půl kila:))
  • 7,5 dkg Solamyl
  • 7,5 dkg Hrubé mouky
  • 7,5 dkg Krupice
  • 1 vejce
  • lžička soli

    Postup:

    Postup je jednoduchý. Brambory uvaříme ve slupce (cca 15min.), oloupeme
    a nastrouháme najemno na struhadle a přidáme mouku, solamyl, vejce, krupici
    a dle chuti sůl. Vypracujeme těsto ze kterého udeláme dva stejné šulánky cca
    3cm průměr. Vložíme je do osolené vroucí vody a vaříme 25 minut na mírném
    plameni. Knedlíky jsou velmi dobré, porce
    je asi pro 3 lidi.

  • Houskové

    Potřebujeme:

  • 1 tvrdý rohlík (5 dkg strouhanky)
  • 30 dkg Hrubé mouky (hrnek)
  • 2 dcl mléka
  • 1 žloutek
  • 1/2 kypř.prášku do pečiva
  • lžička soli

    Postup:

    Postup je rovněž jednoduchý. Do mísy dáme rohlík na kousky v mléce, mouku
    s kypřícím páškem, žloutek a sůl dle chuti. Vypracujeme těsto, které necháme
    chvíli odležet.Potom z něj uděláme čtyři stejné šulánky cca 5cm průměr. Vložíme
    do osolené vroucí vody a vaříme 20 minut na mírném plameni. Knedlíky jsou rovněž
    velmi dobré, porce je též asi pro 3 lidi.