Špenát

Potřebujeme: (porce pro 4 osoby)

  • Kostku obyčejného zmraženého špenátového protlaku
  • (pozor na různé mutace s něčím jiným)
  • 2 polévkové lžíce rostlinného ojeje
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • studená voda z vodovoda 3,5 deci
  • Česnek - podle chuti, minimálně 2-3 stroužky
  • Sůl, půl kávové lžičky, jedno vajíčko od slepice:o))
  • Smetana nebo mléko na zjemnění (půl deci)

    Postup:
    Do kastrolku velikosti zmražené špenátové kostky (aby tam vlezla) necháme
    na oleji opéct hladkou mouku mírně do zlatova - musí to být kašička, tak asi
    3 minuty. Potom přidáme vodu a rychle rozmícháme, aby nevznikly hrudky.
    Šoupneme do toho nerozmrazenou kostku špenátu a za stálého míchání
    rozmícháme, až se rozpustí. Jak se přestane chvíli míchat, tak to hrozně
    prská - dělá se to totiž na dost velkém ohni, jinak to dlouho trvá:o)
    Jak se kostka rozpustí, pak už se jen přidá mléko nebo smetana na zjemnění,
    sůl, třený česnek, vajíčko a jestě chvíli se vaří, tak 3 minutky:o) Podává se s
    natvrdo uvařenými vajíčky(12min.) a hlavně dobré jsou k tomu bramborové
    knedlíky...i z prášku.:o))

    Foto: (kliknutím se obrázek zvětší)