Špenát
Potřebujeme: (porce pro 4 osoby)
Kostku obyčejného zmraženého špenátového protlaku
(pozor na různé mutace s něčím jiným)
2 polévkové lžíce rostlinného ojeje
3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
studená voda z vodovoda 3,5 deci
Česnek - podle chuti, minimálně 2-3 stroužky
Sůl, půl kávové lžičky, jedno vajíčko od slepice:o))
Smetana nebo mléko na zjemnění (půl deci)
Postup:
Do kastrolku velikosti zmražené špenátové kostky (aby tam vlezla) necháme
na oleji opéct hladkou mouku mírně do zlatova - musí to být kašička, tak asi
3 minuty. Potom přidáme vodu a rychle rozmícháme, aby nevznikly hrudky.
Šoupneme do toho nerozmrazenou kostku špenátu a za stálého míchání
rozmícháme, až se rozpustí. Jak se přestane chvíli míchat, tak to hrozně
prská - dělá se to totiž na dost velkém ohni, jinak to dlouho trvá:o)
Jak se kostka rozpustí, pak už se jen přidá mléko nebo smetana na zjemnění,
sůl, třený česnek, vajíčko a jestě chvíli se vaří, tak 3 minutky:o) Podává se s
natvrdo uvařenými vajíčky(12min.) a hlavně dobré jsou k tomu bramborové
knedlíky...i z prášku.:o))
Foto: (kliknutím se obrázek zvětší)
|